Materiaalspecificaties

Ripstop

Ripstopstof is op een speciale manier geweven. Om de paar millimeter wordt een extra dikke draad in de stof opgenomen. Daardoor ontstaat er netwerk van ruitjes. Dit netwerk beschermt uw Scruffs kleding goed tegen scheuren omdat de dikkere draden van sterkere kwaliteit zijn.


Mesh

Mesh is een lichte en 3D-geweven stof die zeer luchtdoorlatend is. Het is de benaming voor de manier waarop het materiaal geweven is. Mesh is eenvoudig te reinigen en ademend.


Cordura

CorduraHet belangrijkste kenmerk van Cordura is dat de stof tegen zware belastingen bestand is. Het materiaal is erg goed bestand tegen slijtage door schuren, scheuren en ruwe behandeling. Producten van Cordura hebben een lange levensduur, zijn stabiel, stevig en licht van gewicht. Verder is het materiaal waterafstotend en droogt het snel.


De waterdichtheid van kleding

De getallen in millimeters geven een indicatie van waterdichtheid, waarbij een hoger getal een hogere waterdichtheid geeft. Dit werkt als volgt: materialen wordt getest op waterdichtheid met een zogenaamde “waterkolom”, een pijp met een doorsnede van ongeveer 2,5 centimeter. Wanneer deze pijp verticaal op het materiaal geplaatst is, wordt er water in gegoten. Vervolgens wordt gekeken tot welke hoogte het water komt voordat het materiaal begint te lekken. Bij een score van bijvoorbeeld 5.000 mm, laat het materiaal pas water door na een belasting van 5 meter water. De waterdichtheidsscores zijn handig uit te leggen aan de hand van de volgende betekenissen:

  • 0 tot 1.000 mm: waterafstotend, maar niet waterdicht;
  • 1.000 tot 5.000 mm: waterdicht tegen regen, maar niet bestand tegen druk. Lekt bij het zitten of bij het leunen tegen natte oppervlakken;
  • 5.000 tot 15.000 mm: compleet waterdicht in de regen en bestand tegen veel vormen van druk. Pas bij zeer hoge druk van bijvoorbeeld langdurig zitten begint het materiaal te lekken.

3M Thinsulate

3M Thinsulate3M™ Thinsulate wordt gebruikt in jassen, broeken, handschoenen, hoeden en laarzen om het binnendringen van koude en warmte te vermijden.

Het betreft zeer fijne microvezels die luchtmoleculen vasthouden in het materiaal hetgeen zorgt voor een goede isolatie tussen uw lichaam en de koude buitenlucht. Omdat de vezels in 3M™ Thinsulate veel fijner zijn dan de meeste vezels in synthetische materialen kunnen ze meer lucht inkapselen op een kleiner oppervlakte waardoor het niet alleen een betere maar ook een dunnere isolator is.


GORE-TEX®

GORE-TEX_logoElke porie van GORE-TEX® is 20.000 keer kleiner dan de kleinste druppel water. Meer dan 9 miljard poriën per vierkante centimeter houden water buiten en voeren zweet af.

Stelt u zich de opening boven het veld in een voetbalstadion voor als één porie in het GORE-TEX® membraan. Een waterdruppel (bijvoorbeeld regen) zou dan de grootte van de Aarde hebben… en dat past niet. Met andere woorden: water komt er simpelweg niet doorheen.

Vergeleken met hetzelfde voetbalstadion zou elke druppel waterdamp (bijvoorbeeld transpiratie) de grootte van een voetbal hebben… en die voetbal kan eenvoudig het stadion uitgeschopt worden.

Water blijft buiten, zweet gaat eruit.


Ademend vermogen

Het ademend vermogen van kleding geeft aan hoe snel transpiratievocht door de stof van je huid wordt afgevoerd zodat je geen klam gevoel krijgt. Hoe hoger het ademend vermogen, hoe sneller het vocht wordt afgevoerd en hoe droger je dus blijft. Het ademend vermogen wordt uitgedrukt in g/m2 24h.


EVA

EVA (Ethyleen Vinyl Acetaat) is een zacht, flexibel maar heel taai, UV- en weerbestendig, isolerend, licht van gewicht en slijtvast materiaal. Dit maakt EVA ten opzicht van het bekendere PVC en rubber een veel effectiever en duurzamer materiaal. Een product van EVA-materiaal heeft zowel aan de buiten- als binnenkant dezelfde eigenschappen. (Als het materiaal scheurt/breekt neemt de binnenkant nog steeds géén vocht op).


Repeltex

RepeltexRepeltex is een coating voor kleding en biedt langdurige bescherming tegen olie- en watervlekken, stof en modder waardoor bijvoorbeeld broeken eenvoudig schoon te houden en maken zijn.


Viscose

Viscose - vroeger ook 'kunstzijde' genoemd - is een stof die lekker zacht aanvoelt, goed vocht op neemt en een luxe uitstraling heeft. Viscose is een semi-natuurlijke vezel omdat viscose gemaakt wordt van natuurlijke houtvezels, maar het bewerkingsproces van deze natuurlijke grondstof is een chemisch proces.


Cooldry

Door de cooldryvezel wordt transpiratie van het lichaam weggeleid. Hierdoor kan het lichaam de warmte beter kwijt, zonder dat er afkoeling ontstaat door natte kleding. Dat maakt cooldry-materiaal bij uitstek geschikt als kleding voor hardwerkende vakmensen.